Knaagdieren

Muizen

Foto door Mark Bray

Foto door Mark Bray

In het rijtje van verschillende muizen is de huismuis de meest bekende en tevens ook meest voorkomende. De huismuis is te vinden in heel Nederland, zowel in steden als op het platteland, is grijs van kleur en heeft een lange staart. Deze muis komt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk binnenshuis voor en niet zo snel in bijvoorbeeld de riolering. De huismuis verschuilt zich graag achter plinten, onder de vloer, boven het plafond of achter en tussen opgeslagen materialen en is vooral ‘s nachts actief.

Wat betreft voedsel houdt de huismuis vooral van granen, broodresten en noten. Muizen proberen ook altijd dicht bij voedselbronnen te nestelen en verblijven: behalve in de voorraadkast worden muizen binnenshuis vaak aangetroffen op zolder. Dit omdat de muizen via de spouwopeningen aan de buitenkant van het pand binnen komen, en zo via het dak op zolder terechtkomen. Vanaf de zolder verplaatsen ze zich dan al snel naar de rest van het huis of bedrijfspand.

Overlast en schade van muizen

De aanwezigheid van huismuizen kan voor behoorlijke overlast zorgen in uw woning of bedrijfspand. Ze knagen niet alleen kabels, isolatiemateriaal en verpakkingen kapot, maar bevuilen ook mogelijk uw voorraadkast met haren, uitwerpselen en urine. Daarnaast kan de stank van dode muizen, bijvoorbeeld tussen de spouwmuur, zorgen voor een onaangename geur.

Preventie van muizen

Om muizenoverlast tegen te gaan en/of te voorkomen is het zaak om gaten, openingen, leidingdoorvoeren etc. in en rondom uw woning of bedrijfspand af te dichten. Daarnaast is het belangrijk om etenswaren goed op te bergen en kruimels en dergelijke direct op te ruimen. Niet alleen voor particulieren maar ook binnen het bedrijfsleven kan Move It u ondersteunen met preventieve maatregelen, zoals een schoon opslagbeleid, kleine bouwkundige maatregelen met betrekking tot wering en het monitoren door middel van lokvoer.
Ook met betrekking tot muizen is IPM (Integrated Pest Management) een belangrijke werkwijze van Move It ongediertebestrijding: door middel van wering, advies en detectie proberen wij ervoor te zorgen dat problemen met betrekking tot muizen in uw woning of bedrijfspand voorkomen worden. Meer over IPM vindt u hier.

Muizen en de voedingsmiddelenindustrie

Met name binnen de HACCP, de risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen, is het steeds belangrijker om muizen gecontroleerd uit uw bedrijfspand te weren. Bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie moeten en willen er alles aan doen om muizen buitenshuis te hebben én houden. Move It ongediertebestrijding is hiervoor uw perfecte partner. Wij verzekeren u goede rapportages, regelmatige inspecties en flexibele afspraak mogelijkheden. Daarnaast beschikken wij over de juiste certificaten (HACCP en VCA) en kennis om ongedierte tegen te gaan.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken op 046-4331710 of door een e-mail te sturen naar info@ongedierte-limburg.nl.

 

Ratten

Foto door Jean-Jacques Boujot

Foto door Jean-Jacques Boujot

Naast muizen zijn ook ratten een veel voorkomende vorm van ongedierte in Nederland. Ratten zijn er in veel verschillende soorten en maten, waarvan de bruine en de zwarte rat de meest voorkomende zijn. Het grootste verschil tussen de bruine en de zwarte rat is de plek waar ze zich veelal bevinden: de bruine rat is voornamelijk te vinden op vochtige plekken, zoals kelders, opslagplaatsen en langs sloten en dijken, terwijl de zwarte rat juist een goede klimmer is en zich vooral schuil houdt op zolders, in de buurt van een ruime voedselvoorraad.

Bruine rat

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, leeft dus vooral in een vochtige, niet al te warme omgeving. Deze rat is te herkennen aan haar grijsbruine of rossige vacht en is zo’n 22 tot 30 cm lang. De bruine rat is vrij stevig gebouwd en heeft een stompe snuit, dikke vacht en zichtbare oren. Bruine ratten worden ook wel cultuurvolgers genoemd, dit omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan de leefwijze van de mens. De bruine rat is een alleseter en leeft van voedselresten in bijvoorbeeld containers of afvalplaatsen maar ook dierenvoer in bijvoorbeeld schuren of tuinen zijn favoriet tijdens de wintermaanden. Gemiddeld wordt de bruine rat ongeveer drie jaar oud, en het vrouwtje werpt tot 8 jongen per keer en kan wel 7 nesten  per jaar groot brengen.

Zwarte rat

De zwarte rat leeft op hoge en droge plekken, zoals bijvoorbeeld in gebouwen, schepen, zolders, stallen en schuren. De zwarte rat is te herkennen aan haar blauwgrijs-zwarte kleur, deze rat is slank gebouwd en heeft een spitse snuit en grote ogen en oren. Daarnaast heeft de zwarte rat een opvallend lange staart: het lichaam van de zwarte rat is gemiddeld  zo’n 15-23 cm met een staart van 20-25 cm. De zwarte rat wordt maximaal vier jaar oud en de vrouwtjesrat werpt zo’n 6 tot 10 jongen per keer. Deze rat kan goed springen en klimmen en leeft vooral op hoge plekken, hierdoor is hij moeilijk te bestrijden omdat het leefgebied van de zwarte rat niet altijd vrij toegankelijk is.

Overlast en schade van ratten

Ratten zijn, net als muizen, echte knaagdieren. De aanwezigheid van ratten in of rondom uw woning of bedrijfspand kan hierdoor voor behoorlijke overlast zorgen. Ze veroorzaken mogelijk schade aan uw voedselvoorraad, vernielen materialen zoals hout en elektriciteitskabels en verspreiden daarnaast ook ziektes via hun uitwerpselen, urine en haren.

Preventie van ratten

Om rattenoverlast tegen te gaan en/of te voorkomen is het zaak om gaten, openingen, leidingdoorvoeren etc. in en rondom uw woning of bedrijfspand af te dichten. Daarnaast is het belangrijk om etenswaren goed op te bergen en kruimels en dergelijke direct op te ruimen. Niet alleen voor particulieren maar ook binnen het bedrijfsleven kan Move It u ondersteunen met preventieve maatregelen, zoals een schoon opslagbeleid, kleine bouwkundige maatregelen met betrekking tot wering en het monitoren door middel van lokvoer.

Ook met betrekking tot ratten is IPM (Integrated Pest Management) een belangrijke werkwijze van Move It ongediertebestrijding: door middel van wering, advies en detectie proberen wij ervoor te zorgen dat problemen met betrekking tot ratten in uw woning of bedrijfspand voorkomen worden. Meer over IPM vindt u hier.

Ratten en de voedingsmiddelenindustrie

Met name binnen de HACCP, de risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen, is het steeds belangrijker om ratten gecontroleerd uit uw bedrijfspand te weren. Bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie moeten en willen er alles aan doen om ratten buitenshuis te hebben én houden. Move It ongediertebestrijding is hiervoor uw perfecte partner. Wij verzekeren u goede rapportages, regelmatige inspecties en flexibele afspraak mogelijkheden. Daarnaast beschikken wij over de juiste certificaten (HACCP en VCA) en kennis om ongedierte tegen te gaan.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken op 046-4331710 of door een e-mail te sturen naar info@ongedierte-limburg.nl.